Ruokapäiväkirjan täyttö

On järkevintä ja luotettavinta kirjata syömisensä ylös heti aterian jälkeen. Näin ruoat sekä määrät ovat tuoreessa muistissa, eikä yksityiskohdat pääse unohtumaan. Santsikierrokset ja pikku napostelut saattavat unohtua tarkoituksella tai jäädä epähuomioissa kirjaamatta, joten muista merkata myös ne ruokapäiväkirjaan!

On tyypillistä, että ihmiset syövät normaalia terveellisemmin ja kontrolloidummin ruokapäiväkirjan täyttämisen ajan, tähän on hyvä kiinnittää huomiota ja välttää muutoksia ruokavaliossa, jotta ravintovalmentaja saa mahdollisimman todenmukaisen kuvan ruokavaliostasi ja pystyy siten auttamaan sinua parhaalla mahdollisella tavalla.

Täytä ruokapäiväkirjaa mielellään kolmen päivän ajan sisältäen yhden viikonlopun päivän.

Palauta täytetty ruokapäiväkirja osoitteeseen maija.ristimaki@gmail.com ennen etävastaanottoa. Jos tulet vastaanotolle paikan päälle, voit tuoda ruokapäiväkirjan mukanasi.

Täyttöohjeet

  1. Aika: Kirjaa lomakkeelle päivämäärä ja tarkka kellonaika, jolloin söit. Yhteneväisen linjan säilyttämiseksi kirjaa ylös se kellonaika, jolloin aloitit aterioinnin. Merkitse myös, kuinka paljon käytit aikaa ruokailuun.
  2. Paikka: Kirjaa ylös paikka, jossa söit; olitko kotona, työpaikalla, kylässä vai ravintolassa?
  3. Ruoat ja niiden nimi: Merkitse omaan sarakkeeseensa aterialla nauttimiesi ruokien ja juomien nimet. Kirjaa yhteen sarakkeeseen yksi ruokatuote niin tarkoin, kun mahdollista seuraavan esimerkin mukaan. Kirjaa ylös myös ruoan valmistustapa, jos vain tiedät sen (keitetty, paistettu uunissa, paistinpannulla margariinissa jne.).
  4. Ruuan määrä: Kirjaa määrä sarakkeeseen ruokien annoskoot käyttäen talousmittoja. Hyviä ja konkreettisia määrän tunnuslukuja ovat mm. kappalemäärä, arvio teelusikallisina (tl), ruokalusikallisina (rkl), desilitroina (dl), kupillisina, lautasellisina (arvioi koko) tai kourallisina.
  5. Merkitse ylös myös liikuntasuoritukset: Muista merkitä̈ päiväkirjaan myös päivän liikuntasuoritukset. Kirjaa ylös kellonaika, laji, jota harrastit sekä kesto (esim. klo 17.45 kävelylenkki 30min). Merkitse liikuntasuoritus tyhjälle riville aterioiden väliin.

sjgaöj

Lisätietoja: Maija Ristimäki, maija.ristimaki@gmail.com puh. 050 546 2570