#TUTKIMUSTIISTAI: 19200 HOT DOGIA VOI VIEDÄ 1,3 VUOTTA TERVEELLISESTÄ ELÄMÄSTÄ

Hyvän ravitsemuksen ohjeita satelee, mutta yksittäisten valintojen konkreettisia hyötyjä ja seuraamuksia voi joskus olla vaikea ymmärtää.

Tuore tutkimus arvostetussa Nature Food -lehdessä pyrkii valottamaan ruokavalintojen terveys- ja ympäristövaikutuksia. Siinä arvioitiin yli 5800 amerikkalaisen ruoan / ruoka-aineen syömisen vaikutusta hyvälaatuisen ja sairaudettoman elämän pituuteen – ja ympäristöön.

Pari poimintaa tuloksista: yhden hot dogin syöminen vähentää 36 minuuttia ”terveellisestä elämästä”. 30 g pähkinä- ja siemenannos puolestaan lisää terveellistä elämää 25 minuutilla.

Tiivistetysti sanoen tutkimus kertoo, että korvaamalla jo 10% naudanlihasta ja prosessoidusta liharuoasta saatua energiaa hedelmillä, juureksilla & vihanneksilla, pähkinöillä ja valikoiduilla kala- ja mereneläväruoilla voi pienentää hiilijalanjälkeä keskimäärin kolmanneksella ja lisätä terveellistä elämää 48 minuutilla päivässä.

Kaikkea ei siis tarvitse muuttaa, eikä tarvitse ryhtyä 100% kasvissyöjäksi. Kuten terveydenedistämisessä yleensäkin, pienillä teoilla on suuri merkitys. Jokainen valinta ratkaisee…

TUTKIMUS: Stylianou, K.S., Fulgoni, V.L. & Jolliet, O. Small targeted dietary changes can yield substantial gains for human health and the environment. Nat Food 2616–627 (2021).
https://doi.org/10.1038/s43016-021-00343-4